Att blixten slår ner i ett hus som direkt börjar brinna är ovanligt. Däremot är det betydligt vanligare att blixten orsakar skador i elektronik och att branden börjar i en skadad dator eller TV. Ta del av våra tips på hur du skyddar dig mot åska och blixtnedslag.
Installera åskskydd
Åskskyddets uppgift är att fånga in blixturladdningen och leda strömmen från byggnaden ner till marken.
Du kommer långt genom att installera ett överspänningsskydd, även kallat inledningsskydd. Det ser till så att det inte kommer in mer ström i ledningarna än det ska. Det installeras med fördel samtidigt som jordfelsbrytare om det inte redan finns. Det kostar någon tusenlapp plus installationskostnad. För 5–10 000 kronor kan du dessutom komplettera med ett eget jordtag. Då får du ett 97-procentigt skydd. Ett jordtag, till exempel i form av ett jordspett, gör att man kan ansluta även alla inkommande rör, exempelvis vattenrör, så att strömmen går ut i marken i stället för att åka runt i husets rörledningar.
En ringlina av till exempel rostfritt stål runt huset jämnar ut alla stegspänningar inne i ringen. Det gör att marken runt huset inte blir farlig för människor och att spänningar inte kan uppstå i rör- och elledningar parallellt med marken inne i ringen. Detta kan vara bra att passa på att komplettera med om man ändå planerar grävarbeten för att dränera om sitt hus. Vill du ha ett nära 100-procentig skydd kan du också komplettera med en åskledarinstallation på taket. Men då handlar det om betydligt mer pengar.
Tänk på detta när det åskar:
- Undvik att gå upp på berg, bada, åka i icke åskskyddad båt, vattensporta eller fiska. Vatten leder ström och en person blir lätt den högsta punkten om man är nära öppet vatten.
- Undvik att stå under träd eller andra höga föremål.
- Gå inomhus. Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är utmärkta åskledare. Finns inget hus så är du säkrare i en bil/ husvagn än på marken.
- Dra ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet för att skydda dina elektriska apparater. Detta behövs inte om du har installerat åskskydd.
- Det är inte farligt att prata i mobiltelefonen så länge du inte har laddningssladden ikopplad. Däremot ska du undvika att prata i den fasta telefonen.
- Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
- Om du står nära platsen där åskan slår ner kan du få en stöt. Det kallas stegspänning och kan inträffa när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare. Risken för stegspänning är mindre om du står med benen tätt ihop.
Hur långt bort är åskan?
När du ser blixten kan du räkna hur många sekunder det dröjer tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.