Spisbrand är en av de vanligaste orsakerna till att det börjar brinna i hemmet. För att du ska slippa drabbas av detta finns det några saker som är viktiga att tänka på.
Tänk på:
- att rengöra spisfläkten från fett och smuts med jämna mellanrum
- att alltid ha ett lock i närheten så att du snabbt kan kväva elden om fettet i grytan, kastrullen eller stekpannan börjar brinna
- att alltid ha uppsikt över spis och ugn när du tillagar mat på hög värme.
Om det trots allt skulle börja brinna:
- Släck brinnande matfett med ett lock eller en plåt.
- Försök aldrig släcka en sådan brand med vatten.
- Dra undan kastrullen och stäng av plattan.
- Låt stå en stund så minskar risken att branden tar sig igen.
Om du häller vatten i en brinnande kastrull börjar vattnet koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan och kastar i väg den åt alla håll. Då sprids branden snabbt i hela köket och du själv kan få svåra brännskador.