/ Statens Fastighetsverk om sitt brandskyddsarbete

Statens Fastighetsverk om sitt brandskyddsarbete



Statens Fastighetsverk förvaltar och utvecklar bland annat 2 300 fastigheter, 4 000 byggnader och 190 byggnadsminnen. Att bevara dessa till kommande generationer genom att bland annat förhindra att de brinner upp, är naturligtvis en viktig del av förvaltningen. Men att arbeta med brandskydd i kulturminnesmärkta byggnader har sina utmaningar, berättar Johan Hanberger, brandspecialist på Statens Fastighetsverk.

Över hela Sverige finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader som ägs av Statens Fastighetsverk och som bär vår gemensamma historia och framtid.  

–  Det är vår uppgift att på ett hållbart sätt ta hand om dem så att de finns kvar till kommande generationer. Och det sägs till och med i uppdragsbeskrivningen att vi ska ta hand om dem i evinnerlig tid, berättar Johan Hanberger. 

Brandskydd i kulturminnesmärkta fastigheter 

Organisatoriskt brandskydd är en viktig del i förvaltningen av Statens Fastighetsverks byggnader. Brandskyddet behöver vara tillräckligt både för att uppfylla myndighetskrav och för att skydda egendom samt hyresgästers verksamhet. Men när det rör gamla byggnader – som i vissa fall kan vara över 500 år gamla – uppstår ofta en svår avvägning i hur man bäst ska gå till väga. 

– Jag brukar ha diskussioner med kollegorna som är kulturmiljöspecialister. Kulturmiljöspecialisterna vill att huset ska finnas kvar i nuvarande skick, och att vi därför inte ska göra för stora förändringar. Och jag som brandspecialist, är intresserad av att fastigheten inte ska brinna ner. Var möts våra intresseområden och hur kan vi få de här två aspekterna att gå ihop? Det är en väldigt svår fråga, säger Johan Hanberger. 

Han berättar att komplexiteten med brandskyddsfrågor i kulturminnesmärkta fastigheter gjort att de själva tagit fram ett ramverk för hur man som förvaltare praktiskt ska gå till väga. Han poängterar också att det i samband med reparationer och ombyggnationer är viktigt att alltid följa reglerna för brandsäker byggarbetsplats. 

– Vi har sett runt om i världen, framför allt i kulturbyggnader, där man fått stora katastrofala bränder i samband med olika entreprenader. Så vi ställer naturligtvis krav på våra entreprenader i våra förfrågningsunderlag, berättar Johan Hanberger. 


Publicerad: 2024-03-11

Se även
×