/ Nyheter / Vid regn och rusk – så gör du om din fastighet översvämmas

Vid regn och rusk – så gör du om din fastighet översvämmas

Regnvatten forsar ut från stuprör
Foto: Shutterstock

När oväder drar in över landet kan det vara en god idé att hålla koll på lokala väderprognoser och varningar, samt förbereda dig och din fastighet om du bor i ett område som riskerar att översvämmas. Om översvämningen redan är ett faktum finns det olika sätt du kan minimera skadorna på. Nedan kan du ta del av Brandskyddsföreningens goda råd vid skyfall.

Förebyggande åtgärder

Det finns olika sätt du kan förbereda dig på inför en eventuell översvämning i din bostad. Du kan palla upp möbler som inte tål vatten en längre tid, särskilt sådana som har stort värde för dig. Ta bort lösöre som är golvnära och lyft upp dessa på högre höjder, framför allt i källaren. Var noga med att dra ut kontakter och flytta elektrisk utrustning så att dessa inte kommer i kontakt med vatten. Skapa förutsättningar för att leda bort vatten så gott det går, exempelvis genom sandsäckar eller grusdiken. Kommunen kan ibland bistå med sandsäckar.

Tänk på att du som enskild fastighetsägare har ett stort ansvar att förbereda dig för, och hantera olyckor när de är framme. Håll koll på SMHI:s lokala väderprognoser och varningar, du hittar dem här.

Vid översvämning

Har du drabbats av en vattenskada ska du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag. Om liv och hälsa står på spel så bör 112 kontaktas. Undvik att ringa nödnumret om situationen inte är akut, alla samtal som inte handlar om liv och hälsa tar plats för de som verkligen behöver snabb hjälp. Vid större översvämningar kan larmcentralen, räddningstjänsten och försäkringsbolagen bli överbelastade med ärenden. Finns det räddningstjänstpersonal i ditt område kan du fråga efter en restvärdeledare. Restvärdeledare engageras i samband med skador och samordnar de akuta insatserna på uppdrag av försäkringsbolagen.

Läs mer om Restvärderäddning här>

Du kan även vidta följande åtgärder för att minimera skador:

  • Bryt strömmen i översvämmade lokaler, men se till att eventuella dräneringspumpar fungerar.
  • Rensa brunnar och avrinningar runt huset.
  • Pumpa bort och torka om möjligt upp allt vatten.
  • Var noga med att rengöra allt som varit i kontakt med översvämmat vatten.
  • Tvätta av dig själv efter kontakt med översvämmat vatten, använd tvål och vatten. På händerna kan du använda handsprit.
  • Dokumentera skadorna efter översvämningen, fota eller filma.
  • Gör en förteckning över allt skadat lösöre.
  • Spara alla kvitton om du hyr pumpar, avfuktare eller dylikt samt om du hyr in hjälp av exempelvis entreprenörer.


Publicerad: 2023-08-07

Se även
×