I Brandskyddsföreningens verksamhetsberättelse för 2024 summerar vi året som gått.
"2024 har kantats av en orolig omvärld, lågkonjunktur samt en allt snabbare teknikutveckling inom områden som digitalisering och energiomställning. Förändringar som inneburit utmaningar men som också gett oss möjlighet att aktualisera och diskutera många av Brandskyddsföreningens hjärtefrågor."
– Mats Björs, generalsekreterare Brandskyddsföreningen
Bläddra i verksamhetsberättelsen eller ladda ner den för senare läsning:
Ser du inget ovan, ändra dina cookie-inställningar eller klicka på Brandskyddsföreningens verksamhetsberättelse 2024 (pdf).
Några lästips från verksamhetsberättelsen
Tillsammans med nätverk och partners
Brandskyddsföreningens nätverk och partners består främst av medlemmar, lokala föreningar och försäkringsbolag samt även myndigheter och branschorganisationer. Tack vare dem har Brandskyddsföreningen under 2024 kunnat driva ideella kampanjer, arrangera seminarier och nätverksträffar samt fortsatt utveckla kunskapen om brandsäkerhet.
Med fokus på omvärlden
Under 2024 har energiomställningen varit mycket i fokus, men även omvärldshändelser som branden på Oceana i Göteborg och branden på Börshuset i Köpenhamn har påverkat arbetet. De utredningar som gjordes efter bränderna visade att båda sannolikt orsakades av brandfarliga heta arbeten på tillfälliga arbetsplatser.
Verktyg som brandsäkrar Sverige – bygger på insamlad data och förmedling av kunskap
Brandskyddsföreningen strävar efter att arbeta alltmer datadrivet. Under 2024 lanserades Brandrapporten. Där presenterades bland annat information om antalet bränder, utvecklingen av försäkringskostnader för bränder samt det nya måttet Räddningstid, som visar tiden från mottaget larm till att räddningstjänst är färdig på plats. Rapporten har väckt stort intresse under det gångna året.
Rosade regelverk
Under 2024 publicerades 15 nya utgåvor av befintliga regelverk, normer eller rekommendationer samt 6 helt nya regelverk och tillhörande normer. Ett av de nya regelverken gäller kökssläcksystem.
Modern teknik & starka traditioner – så utvecklas elsäkerhet & brandskydd
År 2024 bjöd på ett utvecklat tjänsteutbud för den digitala besiktningsplattformen Bereko, för att effektivisera och förenkla kontrollen av anläggningar.
Stort intresse för att bli CIP – en insats som räddar liv
Initiativet Civil insatsperson, CIP, gör det möjligt för medmänniskor att snabbt hjälpa till vid olyckor. Syftet är att minska skador vid bränder och andra allvarliga händelser samtidigt som vanliga människor får möjlighet att göra skillnad och samhällets motståndskraft stärks. Under året utbildades 73 CIP, 20 instruktörer och 1 400 intresseanmälda står i kö.