/ Press / Pressmeddelanden / Kommentar om Grenfell Tower-brandens slutrapport: Regeringen måste ta ansvar för säkerheten i byggandet

Kommentar om Grenfell Tower-brandens slutrapport: Regeringen måste ta ansvar för säkerheten i byggandet

Ett svart utbrunnet höghus vilket är Grenfell tower som brann i London 2017
Foto: John Gomez / Shutterstock.com

I samband med slutrapporten om den förödande branden i Grenfell Tower 2017 – där 72 personer miste livet – tar nu Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, på sig ansvaret för att komma till rätta med brandskyddet i byggprocesser. Det vore välkommet om den svenska regeringen vore lika engagerade i brandfrågan som den i Storbritannien, säger Mats Björs, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Sju år efter den förödande branden i Grenfell Tower har ”The Grenfell Tower inquiry” avslutats. I samband med ett renoveringsarbete kläddes byggnaden in med en isolering av cellplast och en fasadskyddande ACM-panel med en kärna av plast. När plasten i fasaden antändes i samband med en lägenhetsbrand skapades en dödsfälla för de boende där 72 personer omkom i brandinfernot. För att hålla nere kostnaderna under renoveringen hade den projekterade zink-panelen bytts ut till den brandfarliga ACM-panelen. 

I rapporten riktas svidande kritik främst mot de inblandade parterna i byggprocessen. Byggherren, arkitektfirman, tillverkare, återförsäljare, installatörer, brandkonsult, test- och certifieringsföretag – ingen av parterna vill ta på sig något ansvar för händelsen. I stället skyller de på varandra i det som har kallats ”the web of blame”. Utredningens ordförande Martin Moore-Bick menar i sitt slutanförande att alla har sin del av ansvaret för händelsen som aldrig borde ha inträffat. 

– Branden i Grenfell Tower är en blytung erfarenhet när det gäller bristen på ett genomtänkt brandskydd i samhället. Här finns alla ingredienser som tillsammans resulterade i en katastrof där många människor miste livet. En osund kultur i byggbranschen där olika aktörer såg till sin egen vinning istället för att fokusera på allas bästa. Att välja ett tvivelaktigt och felaktigt byggmaterial för att tjäna några futtiga tusen pund är upprörande. Undermålig kontroll och tystande av de visselblåsare som pekade på att någonting var fel väcker känslor. Och dessutom en regering som inte tog sitt ansvar och såg till att lagar och regler följdes, säger Mats Björs. 

Vi har varit förskonade från bränder i byggnader med ACM-paneler i Sverige men de inträffar frekvent ur ett globalt perspektiv. Senaste exemplet är en brand i Valencia i februari i år där tio personer omkom.  

– Vi får verkligen hoppas att den här typen av paneler inte installeras på nya byggnader i Sverige, men dessa produkter har funnits på marknaden under lång tid. Det finns fastighetsägare som har identifierat ACM-fasadpaneler, som har tagit sitt ansvar och bytt ut dessa. Men det vore naivt att tro att det inte finns fler i det befintliga byggnadsbeståndet. Regeringen behöver ta initiativ till att dessa brandfarliga fasader identifieras även i Sverige och att de åtgärdas, säger Mats Björs. 

Keir Starmer pekar på systemfel och årtionden av misslyckande från regeringshåll, och säger att brandskyddsfrågan på byggen är en av de avgörande förändringarna han vill åstadkomma som premiärminister.  

–  Med Oceanabranden i färskt minne vet vi att stora bränder på byggen kan hända även i Sverige. Den svenska byggbranschen präglas också av hård konkurrens och krav på att hålla byggkostnaderna nere. Vi behöver därför en tydlig lagstiftning och oberoende aktörer som motvikt för säkerställa att konkurrensen sker på lika villkor och att inte säkerheten åsidosätts, avslutar Mats Björs.

Presskontakt

Camilla Carlsson, pressansvarig, 070-292 22 11
camilla.carlsson@brandskyddsforeningen.se 

Mats Björs, generalsekreterare, 070-887 43 57
mats.bjors@brandskyddsforeningen.se


Publicerad: 2024-09-06

Se även
×