/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / ”Jag måste känna att jag gör skillnad”

”Jag måste känna att jag gör skillnad”

Maya Stål Söndergaard
Foto: Jens Nordström

Under 18 år inom Räddningstjänsten Syd har Maya Stål Söndergaard arbetat för att öka kunskapen om och minska konsekvenserna av bostadsbränder. I den nya rollen som konsult försöker hon få fler verksamheter att inse värdet av ett robust brandskydd.

I släkten skämtas det om att Maya Stål Söndergaards engagemang för att bekämpa bränder startade när familjens hund försökte bränna ner deras hus. Själv menar hon att intresset väcktes under ett sommarjobb på Trelleborgs kommun, då hon fick ta rygg på en brandingenjör under en vecka.

– Olyckan med hunden är mest en rolig historia, men när jag var i tolvårsåldern kom jag hem och upptäckte att luften i köket var tjock av rök. Hunden hade hoppat upp efter matrester och lyckats slå på en platta där det låg en osthyvel. Jag blev tvungen att slå av huvudströmbrytaren då spisen var för varm att röra, säger Maya Stål Söndergaard.

Lunds tekniska högskola blev startskottet för karriären som brandingenjör och efter avslutad utbildning ville hon börja jobba hos räddningstjänsten i Malmö – men det fanns inga lediga tjänster.

– Jag ringde chefen för förebyggandeavdelningen och kollade om de kunde fixa något åt mig. Jag ringde och tjatade ganska mycket. Till slut lyckades de skaka fram en tre månader lång projektanställning. Jag blev kvar i 18 år.

Nu var det tidigt 2000-tal och mer fokus riktades mot bränder i bostadshus. Malmö Brandkår, sedan 2006 Räddningstjänsten Syd, skulle gå i bräschen i en viktig kamp. Trots att det saknades en föreskrift vid den tiden började Maya Stål Söndergaard och hennes kollegor att skriva förelägganden till fastighetsägare som inte hade brandvarnare i lägenheterna.

– Jag tror att det handlar om att våga prova. Ingen hade provat det här tidigare och vi hade bra uppbackning av våra chefer. En fastighetsägare överklagade, men vårt föreläggande gick igenom. Då märkte vi att fler blev nyfikna på hur vi hade gjort.

Några år senare blev det ett föreskriftskrav på fastighetsägare att det skulle finnas brandvarnare i alla lägenheter. Ett annat exempel på hur räddningstjänsten i Malmö låg i framkant var satsningen på brandskydd för äldre.

– Vi hämtade inspiration från Norge och fick igenom att utbilda all hemtjänstpersonal att vara uppmärksamma på risker när de var ute på besök.

Maya Stål Söndergaard avancerade inom Räddningstjänsten Syd och blev så småningom verksamhetschef.

– Jag gjorde massor av olika saker under mina år där. Jag har fått prova på en rad områden inom organisationen och alla uppdrag var spännande på olika sätt.

För tre år sedan växte viljan att testa något nytt inom branschen och då hörde konsultföretaget Brandskyddslaget av sig. Hon fick starta upp deras nya kontor i Malmö och arbetar i dag som gruppchef.

– Jag gillar att jag får hjälpa människor med deras utmaningar för att utveckla ett bättre brandskydd och en säkrare verksamhet.

Det nya jobbet innebär andra utmaningar jämfört med att jobba för räddningstjänsten.

– Det handlar om att förmedla kunskapen på ett pedagogiskt sätt. Ibland möter vi företag som har fått ett föreläggande och vill göra minsta möjliga för att klara det. Då är min utmaning att förklara för dem vad det finns för nytta med att ha ett bra brandskydd. Det gäller att hitta incitament.

En utmaning framåt för branschen är all ny teknik, som ger nya risker att hantera. Samtidigt är hon ingen teknikpessimist utan tror att teknikutvecklingen kan bidra till ett bättre brandskydd.

– Den nya tekniken ger oss möjlighet att begränsa konsekvenserna av olyckor. Vi behöver skapa förlåtande system. Olyckor kommer alltid att inträffa, men vad som händer sedan kan vi påverka.

Även om hon i dag främst arbetar med verksamheter är det tydligt att engagemanget för bostadsbränderna finns kvar.

– För mig är det här inte bara ett jobb. Jag måste känna att jag gör skillnad i vardagen både i större och mindre skala. Genom att hjälpa verksamheter att få bättre brandskydd kan jag göra skillnad i dag. Utvecklingen driver mig också. Jag vill hela tiden bli lite bättre och inte stå stilla och göra samma sak hela tiden.

Text: Rickard Lindholm
Publicerades i Brandsäkert nr 5, 2021
Vill du prenumerera? Läs mer här >


Publicerad: 2021-12-01

Se även